Jadłospis

Zdrowe odżywianie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju każdego dziecka. W Przedszkolu Publicznym Kaczuszka w Przeźmierowie, zdajemy sobie z tego sprawę i dlatego nasz jadłospis jest starannie opracowywany, aby dostarczyć naszym podopiecznym wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Co sześć tygodni, wprowadzamy nowy jadłospis, aby zapewnić różnorodność i świeżość posiłków.

Nasz jadłospis jest tworzony z myślą o potrzebach dzieci w różnym wieku. Zawiera on zrównoważone posiłki, które są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych.

zdrowe jedzenie

Różnorodność i świeżość posiłków w naszym przedszkolu

Dbamy o to, aby nasze menu było atrakcyjne dla dzieci, dlatego staramy się wprowadzać różnorodne smaki i konsystencje. Dzięki temu, dzieci mają możliwość poznawania nowych produktów i rozwijania swojego podniebienia. Poniżej znajduje się rozpiska wszystkich jadłospisów, które zmieniają się co tydzień.

 

zestaw-jadlospis-1
jadlospis-2
zestaw-jadlospis-3
zestaw-jadlospis-4
jadlospis-5

 

Dzieci mają stały dostęp do wody, nie tylko przy posiłkach, jednakże przy posiłkach, w których nie ma wymienionego napoju dziecko otrzymuje 200 ml wody źródlanej. 

Alergeny zawarte w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin

Śniadania:

  • pieczywo 35 – 45 g
  • masło 6 g
  • wędlina/ser żółty 20 g
  • warzywa surowe dodatek do posiłku 20 – 30 g
  • napój 200 g
  • ser biały 60 g
  • owoc 50 – 100 g
  • kasza 150 g
  • danie typowo mleczne- np. zupa mleczna- 180-200g

Podwieczorek:

  • pieczywo 25 g
  • masło 3 g
  • wędlina, ser żółty 15 g
  • pasty, twarożki 30 g
  • warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
  • ciasto 50 – 60 g
  • owoce 70 g – 100 g
  • sałatka 80 g
  • budyń, jogurt 150 g
  • kasza 150 g
  • orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
  • napój 200 ml

Dyrekcja Przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.